Токсикологичен риск по време на бременност

Токсикологичен риск по време на лактация

С токсикологично лактационните ни категории можете да се запознаете и  ТУК

Хранителни добавки и кърмене

Въведение

Експозицията към хранителни добавки и билкови продукти по време на лактацията представлява един засилващ се в наши дни феномен.

Вероятно това е парадоксален отговор на редуцираното използване на лекарствени продукти по време на бременността и кърменето поради страх от развитие на тератогенност или токсични прояви при новороденото. От друга страна за много кърмещи жени натуралните продукти изглеждат сигурна и надеждна алтернатива и поради масовата им реклама по масмедии и социални мрежи. Проучване на Матас и сътр.през 2002-ра година е установило, че около 60% от кърмещите жени използват поне веднъж в периода на лактацията билково лечение или хранителна добавка. Най-често се ползват различните тоници и адаптогени като Родиола и Жен-Шен с цел по-бързото възстановяване от бременността.

Независимо от съществуването на горепосоченият феномен в медицинската литература има невероятно оскъдна доказателствена информация за безопасността на различните билкови препарати, билкови продукти и хранителни добавки. Една от целите на нашата дейност е да съберем в едно наличните досега доказателства за безопасност или не на различните билки и хранителни добавки и да ви предоставим тази информация на сводобен достъп за всички интересуващи се.

Ние се надавяме, че така събраната и предоставена информация ще бъде надежден източник на познания и за всички лекари, които обслужват здравните нужди на жените в периода на лактацията им.

Ако нашата кауза за развитието на един по-ниско токсичен свят и по-здрави бебета в него ви допада, можете да ни подкрепите с дарение!