Токсикологичен риск по време на бременност

Токсикологичен риск по време на лактация

Токсико лактационна категория IV - не съвместим с лактацията

Агар

Агар се съдържа в много видове червени океански водорасли и се предлага като търговско приготвена хранителна добавка

Във фитофармакологията Агар се използва като обемен лаксатив, както и за лечение на неонатална жълтеница, но много фитофармацевти се въздържат от неонатологичната му употреба. Агар се включва и в състава на някои стоматологични лекарствени продукти, а също така в състава при производството на капсули, които се предлагат на пациенти, които са алергични към желатин.

Попаднал в гастроинтестиналният тракт Агар увеличава своят обем, стимулира перисталтиката и увеличава водното съдържимо в дебелото черво, което обуславя и неговият лаксативен ефект. Агар не се разгражда от протеолотичните ензими в стомаха/червата и превинава през храносмилателната система в непроменен вид. От векове в Япония Агар се използва за забавяне развитието на атеросклеротичните процеси /редуцира нивата на общия холестерол/, а и като мек антихипертензив. Антихолестероловият ефект на Агар се реализира в червата, където той се свързва с холестерола в приетата храна, а също така намаля и неговата абсорбция. Различни изследвания са извършвани с действието на Агар, които потвърждават горните му ефекти, но показват и наличието на извастно имуностумулиращо действие, на което се отдава и слабата му антинеопластична активност. Алгининовата киселина е основният активен принцип на Агар, която също така намаля задръжката на нитроген съдържащи вещества в организма и на това се отдава и слабият му дезинтоксикиращ ефект.

Агар е противопоказан за употреба при пациенти в кома, при наличие на гастроинтестинална обструкция, в период на бременност и лактация. Агар не трябва да се употребява и при наличие на дисфагия с различна етиология.

Страничните реакции след приложението на Агар включват: развитие на чревна обструкция при наличие на съответната предиспозиция към нея, развитие на езофагиална обструкция при наличие на матилитетни заболявания на хранопровода, намаление на абсорбцията на мастноразтворимите витамини и на някои минерали. Приемат на Агар предизвиква намаление в гастроинтестиналната абсорбция на абсолютно всички пер орално приемани лекарства, респ.намаля тяхната бионаличност и ефективност; използван едновременно с електротни разтвори Агар може да предизвика тежкостепенна дехидратация.

Ако нашата кауза за развитието на един по-ниско токсичен свят и по-здрави бебета в него ви допада, можете да ни подкрепите с дарение!