Kábítószer-csoportok

A gyógyszercsoportok listája anatómiai-terápiás-kémiai besorolásuk szerint:

TOXYLACT más nyelveken

TOXYLACT arab változat

TOXYLACT kínai változat

TOXYLACT német változat

TOXYLACT francia változat

TOXYLACT ANGOL VÁLTOZAT

TOXYLACT japán változat

ATC gyógyszerosztályozás

A gyógyszerek nemzetközi osztályozási rendszere

Az ATC gyógyszerosztályozást számos országban használják a gyógyszerek címkézésére és tanulmányozására.

Minden kód 7 karaktert tartalmaz, amelyek az 5 megkülönböztetési szintet jelzik:

Az első szint, az első jel egy latin betűs betű, amely azt az anatómiai területet, a beteg szervet jelöli, amelyet az adott gyógyszerekkel kezelnek - ez a fő anatómiai csoport.

A második szint, a második és a harmadik jel arab számok - a fő terápiás csoport.

A harmadik szint, a negyedik karakter szintén latin helyesírású betű – a terápiás alcsoport.

A negyedik szint, az ötödik jel a gyógyszer kémiai csoportját jelzi.

Az 5. szintű, hatodik és hetedik karakter ismét arab számok, amelyek a gyógyszer vagy gyógyszerkombináció hatóanyagának nevét jelölik.

Toxikológiai kockázat terhesség alatt

A jól ismert FDA besorolást használjuk


Toxikológiai kockázat a laktáció alatt

I. toxikológiai laktációs kategória - a gyógyszer és/vagy metabolitjai vagy nem választódnak ki az anyatejjel, vagy nem toxikusak az újszülöttre, és nem vezethetnek semmilyen toxikus reakcióhoz és egészségkárosító hatáshoz rövid és hosszú távon. A szoptatást nem kell leállítani a gyógyszer szedésének hátterében, amely a laktáció ebbe a toxikológiai kategóriájába tartozik.

II. toxikológiai laktációs kategória - a gyógyszer és metabolitjai az anyatejjel választódnak ki, de a plazma:tej arány nagyon alacsony és/vagy a felszabaduló mennyiség különböző okok miatt nem tud toxikus reakciókat kiváltani az újszülöttben, beleértve a gyógyszer lebomlását az anyatejben. a gyomor savas medencéje.az újszülött. A szoptatást nem kell abbahagyni a gyógyszer szedése alatt.

III. toxikológiai laktációs kategória - a gyógyszer és/vagy metabolitjai az anyatejben azonos vagy magasabb plazmakoncentrációt generálnak, ezért az újszülöttben toxikus reakciók kialakulása várható. A szoptatást abba kell hagyni arra az időszakra, amely megfelel a gyógyszer vagy metabolitjainak az anyai plazmából való teljes eliminációjának.

IV-es toxikológiai laktációs kategória - a gyógyszer és/vagy metabolitjai 1:1 vagy magasabb plazma:tej arányt hoznak létre és/vagy erősen toxikus profillal rendelkeznek mind az anyára, mind az újszülöttre, ezért alkalmazásuk összeegyeztethetetlen a szoptatással, és a szedését teljesen abba kell hagyni. , nem csak a gyógyszer időtartamára, vagy keressenek egy kevésbé mérgező terápiás alternatívát.